Népmesék az életemben 1.

Új sorozat indul a Mesekúton, amelyben Saci idézi fel élete fontos népmeséit: „Az emlékezetemben megmaradt meséket nem én olvastam, hanem mondták, olvasták nekem, ezért mindegyikhez kapcsolódik egy személy is.” Fogadjátok szeretettel!

A fekete bika és apukám

Mi olyan mázlisták voltunk a testvéreimmel, hogy mindennap kaptunk mesét. Esti mesét lefekvés után mindenképp, de nagyon gyakran napközben is. Rengeteg folytatásos meseregényt, ifjúsági regényt hallgattunk: Old Shatterhand, Rézbányai Győző, Mary Poppins, Fecskék és Fruskák – csupa izgalmas karakter! És még mennyi mindenki elevenedett meg a nagy esti mesélésekben! A köztes időszakokban pedig nagyon sokat forogtak Benedek Elek gyűjteményei, a Magyar mese- és mondavilág mindhárom kötete, és ami különösen megmaradt: Az aranyalmafa című külföldi népmesék gyűjteménye.

Az én kedvencem A fekete bika c. skót népmese volt belőle. Ha újraolvasom, még mindig apukám hangján hallom. (Tényleg, ha végre találkozunk, meg kellene kérni, hogy mesélje el, igazán ideje lenne újra meghallgatni!) A mesében a lány megy és kínlódik és elszúrja, és nem bírja kivárni, és kijavítja és megoldja és megkérdezi és szolgál, és jeges hegyen küzdi át magát, és megoldja és elkeseredik és kitalálja és újratervez és csalódik és kitalálja és megoldja. Eléggé aktívnak tűnik, igaz? Én ebben nőttem fel, ezért csodálkoztam mindig is „a mesebeli lányok csak várják, hogy megmentsék őket” típusú sztereotípiákon. Hát, nem mindegyik lány, maradjunk annyiban.

És baromira tetszett a Fekete bika, aki valójában a norvég herceg – annyira izgalmasnak hangzott mindkét alakváltozata! Egy bika azért menő, nem olyan furcsa és undi, mint a Szóló szőlő disznó alakú királyfija – gondoltam magamban – egy ilyen hercegért igazán megéri küzdeni!

Ti valószínűleg a fotót láttátok először, és most nem nagyon értitek, hogy jön a kép a szöveghez. Nos, képzeljétek, ezt a párnát apukám hímezte nekünk! Mert a hercegek meg nem mindig rohangásznak karddal a világban, hanem van, hogy otthon ülnek, és gyönyörű kézimunkákat készítenek azoknak, akiket szeretnek.

Saci