Óvodásoknak

3 évestől – 6 éves korig

Az óvodáskorú gyerekek mindennapjaihoz szorosan hozzákapcsolódik a mese, a szülők és az óvodapedagógusok is nap mint nap mesélnek nekik, hiszen tudják, hogy a mese kitűnő feszültséglevezető, lehetőség a meghitt közös együttlétre, és ismerik Vekerdy Tamás szállóigévé vált gondolatát: „akinek mindennap mesélnek, az egy magyar kutatás szerint az iskolába lépés idejére másfél évvel előzheti meg anyanyelvi fejlettségben azt, akinek csak rendszertelenül mesélnek.”

Miben nyújt mást az alkotó-fejlesztő meseterápia annál, mint amiben a gyerekeknek egyébként is mindennap részük van? Az óvodásoknak tartott meseműhely foglalkozás egy komplex foglalkozás, amelynek középpontjában az élőszavas mesemondás áll. A foglalkozás mindig élményközpontú, minden érzékszervüket bevonva kalauzoljuk őket végig a meséken: nem maradhat tétlen a szem, a kéz, a láb, a fül, de a fantázia sem. Eközben észrevétlenül fejlődik a gyerekek személyisége, intelligenciája, szociális készsége, képzelete. Énerősítő mesékkel növeljük bátorságukat, csökkentjük szorongásukat – mindezt a meséken keresztül: kalandos utakon járhatnak, megtanulhatják elijeszteni a félelmetes lényeket, megszerezhetik az élet vizét, megtalálják a saját táltosparipájukat.

A foglakozásokat a gyerekek megszokott környezetébe visszük, házhoz megyünk az óvodákba. Óvónők és szülők megkeresését várjuk!